lördag 7 juli 2012

Nattjouren i Strömstad i blåsväder igen


– Skandalöst. Det säger kommunalrådet, Strömstadspartiets Sven Moosberg, om förhållandena på nattjouren på Strömstads sjukhus.
– Det är i det närmaste kriminellt. I vanliga fall skulle folk bli stämda om de avviker från ett avtal, men inte i det här fallet. Det är ett telefonsamtal och ingen åtgärd, säger Moosberg.
Jocema får 240 000 kronor i månaden för att se till att den som behöver vård i Strömstad mellan klockan 10 på kvällen och 7 på morgonen ska få det.
Det senaste året har det kommit in en rad rapporter med kritik mot Jocema, som ägs och drivs av anhöriga till ortopedläkaren i NU-sjukvården Erling Hallström, och där han själv är medicinskt ansvarig. Kritiken handlar bland annat om aggressivt beteende från läkare gentemot ambulanspersonal och vårdsökande, kritik för att personal inte kommit i tid för att avlösa kvällsjouren, men, framför allt, för att man vissa kvällar har ersatt en sjuksköterska med en undersköterska.


Så får det inte vara, enligt avtalet mellan hälso och sjukvårdsnämnden och företaget. Och det gör Sven Moosberg upprörd:
– Så får det inte vara, det finns en lagstiftning.
– Vi får inte frångå lagen. Vi måste se till att den som levererar vård och service till våra patienter följer lagen. Det är det minsta vi kan kräva.
"Vi har inte brutit mot lagen"Hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg anser inte att man brutit mot lagen, i och med det muntliga avtalet med Jocema.
– Från början var det sagt att innan läkaren var på plats, skulle det finnas en sjuksköterska.
Senare blev det överenskommet att läkare ska finnas i lokalen redan från första minuten av jourpasset. Då sa vi att då räcker det med en undersköterska på plats, säger Håkan Sundberg.
– Därmed har man säkerställt patientsäkerheten, anser Sundberg.
Håkan Sundberg säger också att även politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden blivit informerade om vad man kommit överens om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar