måndag 11 juni 2012

Fiska havskräfta i Bohuslän


Havskräftor räknas av många som det absolut bästa från det stora blå; ett fantastiskt skaldjur som vi kan njuta av året om och som ofta benämns som ”riktiga kräftor” när det vankas kräftskivor och skaldjurskalas. Att få följa med en bohuslänsk fiskare ut på en kräftsafari är en upplevelse att likställa med höstsäsongens hummerfiske; vi bärgar salstänkta delikatesser från västerhavets skafferi!
En tidig morgon samlas vår äventyrliga lilla grupp på en brygga i Fjällbacka: denna kustort som var skådespelerskan Ingrid Bergmans sommarvistelse och som nu blivit inspelningsplats för filmatiseringen av Camilla Läckbergs populära kriminalromaner.

Vi fiskar kräftor men länk...

Skepparen Ingemar Granqvist hälsar oss ombord på M/S Mira och informerar oss om de närmaste timmarnas aktiviteter, samtidigt som vi drar på oss våra generöst tilltagna skyddsoveraller av modell One size fits all. Vi skrattar gott medan vi förvandlas till kapten Granqvists manskap - i klatschig reflex-orange mundering – redo att bärga storfångsten!

Resan till de utsatta kräftburarna tar en timma och på vår färd defilerar ett radband av Bohusläns artrikedom mot en rosa granitfond: ejder, gravand, storskarv, mås, trut och tärnor. På en liten kobbe ligger ett tiotal knubbsälar som nyfiket inspekterar oss innan de i maklig takt glider ner i havet. Lunchdags i sälkolonin?
Kräftsafari i Bohuslän - kollage
Ingemar styr upp skutan mot vinden innan han sänker farten och meddelar att första buren ska upp. Fångstmetoden är kräftburar fästa på en lina och kallas i Bohuslän för att fiska med "länk". Vi ska ta upp 40 av totalt 80 tillåtna burar och linan vinschas upp från styrbordsidan. En efter en länsas burar på havskräftor som med klippande klor, klatschande stjärtar och med en glödande färgskala i rött och orange läggs i speciellt utformade kräftfack efter skaldjurens storlek. Besättningen får alla dra upp ett gäng tinor var och plocka ur fångsten. Därefter byter vi ut betet (sill) och ställer burarna på hög midskepps. När alla burar är länsade så är det dags att låta dem dansa ner i västerhavets friska saltbad – på lina!

Vår stolta fångst uppgick denna dag till drygt 10 kilo som när vi anländer säker hamn får ett hastigt kok i duktigt saltat vatten för att därefter få svalna i spadet. Vissa kokar sina havskräftor med krondill, dillfrön och öl – i Fjällbacka duger saltvatten alldeles utmärkt!
Kräftsafari i Bohuslän - Foto Mikael AlmseSkepparen Ingemar Granqvist bärgar kräftburar med kräftor i glödande färgskala. Foto: Mikael Almse
Vår egenfångade skatt smakar alldeles förträffligt när vi några timmar senare avnjuter skaldjuren i en slurpande kräftsymfoni. Vi är alla nöjda med vårt handgripliga äventyr på västerhavet: något att senare kunna berätta vitt och brett om hur vi fångar havskräftor i Bohuslän!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar